Анализи Европейско първенство 2024 

Швейцария победи Унгария в мача си за Евро 2024

Якин е дал на Европа нова звезда. Ебишер и Швейцария притиснаха Унгария

Германия победи Шотландия, Швейцария и преките съперници на Унгария за плейофите, в мача на откриването на Европейското първенство. Това беше добра новина за съперниците в събота и те може би ще играят малко по-предпазливо в директната си среща. Тази прогноза обаче не се сбъдна.

Онези, които виждаха Унгария като фаворит, също сгрешиха. А имаше достатъчно аргументи в нейна полза. Достатъчно е да споменем, че отборът на Марко Роси премина през квалификационния турнир без поражение, докато Швейцария в своята група (една от най-лесните) пропусна Румъния и загуби точки в мачовете с Беларус, Косово и Израел. По време на турнира бившият треньор на Спартак Мурат Якин беше тормозен не само от пресата, но и от собствените си съотборници: самият Гранит Кшака директно критикува националния отбор.

Но Якин намери изход от ситуацията. През пролетта той покани в щаба си Джорджо Контини, известен в страната тактически треньор, който сега е наричан мениджър в сянка на отбора. Швейцария премина към схема с трима централни защитници и подобри резултатите си – в четирите си приятелски срещи през 2024 г. те не загубиха нито веднъж.

Това обаче не беше достатъчно за Швейцария да победи Унгария. Якин и Контини трябваше да изненадат своите съперници. И треньорите на алпийския национален отбор направиха точно това. Шакири и Амдуни изненадващо бяха оставени извън стартовия състав, но в задната линия имаше неочаквани лица. На първо място това беше нападателят на българския Лудогорец Дуа, който дебютира за националния отбор едва през юни. Второ, централният защитник на Болоня Ебишер, който никога не е започвал мач като ляв бек. Мнозина виждаха в тази роля друг играч на Болоня – Ндойе, но и той неочаквано зае място отдясно на атаката.

Тези размествания се оказаха ключови. Унгария прекара цялото полувреме в опити да разплете алпийската мрежа, но така и не разбра как да го направи. Швейцария печелеше числено предимство в центъра на терена чрез смените на Ебишер в средата от лявото крило. А унгарците просто нямаха време да държат всички под контрол. Така се стигна до първия гол: Ебишер проби защитата на съперника от центъра и Дуа отбеляза дебютния си гол във втория си мач за националния отбор. Двама изненадващи играчи изведоха планинския отбор напред!

Унгария също даваше шансове на противниците си: например в средата на първото полувреме те се отрязаха в собственото си наказателно поле, но на Варгас му попречи да вкара гол Гулачи. А точно преди почивката Ебишер реализира втория си гол: отново полузащитникът на Болоня тръгна към центъра, отново всички противници забравиха за него и този път той стреля неудържимо в далечния ъгъл.

Швейцария недвусмислено спечели полувремето, но беше твърде рано да отписваме Унгария. Този отбор беше впечатлил всички на предишното Евро, когато почти успя да излезе от чудовищната група с Португалия, Германия и Франция. Така че той е свикнал да се намира в трудни ситуации.

На полувремето Роси пренареди защитата и дясната линия, увеличавайки разчитането на атаките по фланговете. През второто полувреме Унгария започна да разиграва по-често кросовете, които дълго време не бяха успешни. Така например в 63-ата минута Варга едва не пропусна да засече с глава, но скоро се поправи – 1:2.

Швейцария се оттегли на почивка. Унгария пое инициативата и определено можеше да изравни. Якин обаче не заспа: той успокои играта с редица смени. Швейцария започна да акцентира върху втория номер и имаше страхотни шансове да отбележи: Ндой можеше да вкара след отклонение, Дзака от корнер, Ридер след единоборство. Гулачи остави отбора си в играта до последно, но в добавеното време Емболо все пак оформи крайния резултат – 3:1 в полза на Швейцария.

Мисля, че това е всичко за мача. Отборът на Якин определено игра по-добре през първото полувреме и последните 15-20 минути, докато Унгария – в средата на второто полувреме, когато вкара гола си. Швейцария прави сериозна заявка за класиране на 1/8-финалите, докато отборът на Марко Роси сега трябва да играе за резултат с домакините: в следващия кръг ще се изправи срещу Германия.

 

Последни публикации

Leave a Comment